Рубинщайн

Акиба Рубинщайн

(1882-1961)
Aкиба Кивелович Рубинщайн е роден на 12 декември 1882 г. в полското гранично градче с име Стависки в бедно еврейско семейство. Родителите му планирали да стане равин и го изпратили в религиозно училище. Рубинщайн се запознава с правилата на шаха едва на 16г. в училище от съученици, но след това шахматната игра го обсебва напълно и напуска училището. Първото му участие е на турнир в Киев. След няколко години става един от най-добрите шахматисти в света за периода от 1905 до 1911 г.
Рубинщайн е имал психическо разстройство, познато в медицината като антрофобия (страх от хората и общуването) през целия си живот, но независимо от този си проблем той създава десетки брилянтни шахматни партии и остава най-силният шахматист на Стария континент. Неговите партии са учебни образци и за поколения шахматисти.
През 1910 г. Шлехтер предизвикал на двубой световния шампион Емануел Ласкер. Тогава обаче се смятало, че именно Акиба Рубинщайн е най-силният претендент в света. В ония времена претендентът е трябвало да се осигури награден фонд и световният шампион сам решавал кое финансово предложение да приеме. По тази причина Рубинщайн, който бил беден, а и нямал богати покровители, никога не успял да се срещне в борба за световната титла. Въпреки това е считан от шахматните историци за най-силния шахматист, който никога не успял да играе мач за титлата! През 1912 г. Акиба спечелил 5 последователни турнира - Сан Себастиан, Вроцлав, Варшава, Вилнюс и Бад Пистиан и затова в шахматния свят 1912 година е известна като "годината на Рубинщайн".
Цялата шахматна общественост с нетърпение очаквала мач между световния шампион Ласкер и Рубинщайн, който трябвало да се състои през 1914 г., но за огромно съжаление такъв никога не се е състоял! Мачът бил отменен, поради избухването на Първата световна война.
По това време започнало да се влошава и здравословното състояние Рубинщайн, а на шахматната сцена се появил нов огромен талант - кубинецът Хосе Раул Капабланка.
След войната Рубинщайн все още е сред най-силните гросмайстори в света, но турнирните му резултати показват, че най-добрите му години са вече зад гърба му. Все пак през 1922 г. печели международния турнир във Виена, като оставя далеч след себе си бъдещия световен шампион Александър Алехин. През 1930 г. като лидер на полския отбор печели Шахматната Олимпиада в Хамбург със забележителния резултат - 13 победи и 4 ремита.
През 1932 г. се оттегля от участия в шахматни турнири, поради прогресиращо влошаване на здравословното му състояние.
Ето някои от най-красивите негови партии от блестящото му творчество. Първата партия Ротлеви -Рубинщайн е играна в Лодз през 1907 година и наречена "безсмъртна".