Фишер

Боби Фишер - самотният гений


Робърт Джеймс  Фишер е 11-тият световен шампион по шахмат и единственият американски шахматист, спечелил това отличие.
Фишер е роден на 9 март 1943 г. в Чикаго. Боби е на 8 години, когато сестра му Джоан го запознава с древната игра. От този момент заобикалящата го действителност престава да съществува. Той няма наставник, няма треньор, но работи над себе си неистово, в самота и уединение. Навлиза все по-дълбоко в дълбините на играта, заживява с нейната мъдрост и тайнство като никой друг. Това ограбва детството му, но става броня срещу предизвикателствата на външния свят, закалява го и го прави по-целенасочен и издръжлив. Качества, които по-късно му оказват неоценима услуга в борбата срещу съперниците.
Робърт Фишер печели републиканскато първенство на САЩ за мъже, когато е едва на 14 години. 15-годишен става най-младият гросмайстор до този момент.
Робърт Джеймс Фишер става световен шампион на 1 септември 1972 г., когато побеждава след драматичен мач руския гросмайстор и 12 -ти световен шампион Борис Спаски в Рейкявик, Исландия. Срещата между двамата шахматни колоси е отразена в почти всяко авторитетно шахматно издание. Тя се счита за една от най-емблематичните в историята на шахмата, наред с двубоите между Анатоли Карпов и Гари Каспаров. 
Боби Фишер губи титлата си на 3 април 1975 г. след като му е отнета, заради неприемливите условия, които поставя за мача си с Анатолий Карпов. ФИДЕ определя Хавана за град, в който ще се проведе срещата между Фишер и претендента Карпов. Американските власти отказват да пуснат Фишер на кубинска земя. Той поставя условие партиите да се играят по телефона. Това предложение е отхвърлено, тъй като се губи факторът за психологическо влияние по време на партията. Фишер изпраща до ФИДЕ списък с изисквания за мача. Световната организация приема всички, но без 1 - при 9:9 т. шампионът  да съхрани титлата си. Боби Фишер отказва да играе мач за световната титла с думите: "Ще накажа шахматния свят! Той повече няма да види мои партии. Аз повече няма да играя!" Карпов става единственият в историята на шахмата световен шампион  без да е играл партии на мач за шахматната корона.
За радост на цялата шахматна общественост през 1992 г. Робърт Фишер се появява сензационно и неочаквано. Играе и отново печели   мач с Борис Спаски, който се провежда на остров Свети Стефан в Белград по време на така нареченото „югоембарго”. Нарушаването на американското ембарго му коства свободата.   На 13 юли 2004 г. Фишер е задържан от японските имиграционни власти при опит да напусне страната с американски паспорт с изтекла валидност. След 8-месечни перипетии и престои в ареста  помощта идва от страната, в която стана знаменит - Исландия. Тя му предоставя гражданство, а Япония му разрешава да замине за Рейкявик въпреки недоволството на САЩ, че му се дава статут на нелегален имигрант, според който има право да избере къде да бъде екстрадиран.
Фишер е създадел на нов стил в шаха - Fisherandom шах.
Робърт Джеймс Фишер умира на 17 януари 2008 г. в Исландия на 64 години.