неделя, 26 май 2013 г.

Гласели Деница Драгиева за атлетка

Деница Драгиева
През седмицата две български деца впечатлиха с изявите си, спечелвайки световните титли по шахмат за ученици от първенството в Порто Карас (Гърция). Интересното е, че едното е на 9, а другото – на 17 години – все трудна за обуздаване възраст, камо ли за възпитаване на трайни навици на спортист при това в скучноватия за повечето тийнейджъри шахмат.

Цветан Стоянов и Деница Драгиева обаче явно са от друга порода. Преди да станат световни и двамата са европейски шампиони. И не смятат да спират дотук. 

Като малка Деница сама се записала на шах. Да разпознава и да мести фигурите я научил нейният дядо, който, заедно с бабата, се грижил за отрастването на Дени и с година по-голямата й кака Станимира. Посвещаването в древната игра било някак неизбежно – просто буйният нрав на момичето трябвало да бъде усмирен и човекът решил да я сложи пред дъската.

Иначе всички очаквали, че Деница ще се захване с... лека атлетика. Като бивша атлетка, завършила спортното училище в Самоков, майка й открила, че още от дете Деница имала невероятна отскокливост и смятала да я пробва за състезателка на дълъг или висок скок. Освен това момичето вървяло и доста високо на ръст. Може би заради това се отказала от спортната гимнастика, която практикувала известно време със своята сестра.
Поради вечната ангажираност на родителите и двете момичета били товарени с всевъзможни извънкласни дейности, като Деница сама избрала шахмата.

Ходила в началото в школата към училището, но заради големите групи и постоянната шумотевица, все се прибирала с главоболие у дома. Затова, като видяла, че няма как да я откаже, майка й отишла във федерацията да й препоръчат треньор, с който Деница да играе самостоятелно. Насочват я към сина на изпълнителния директор, с който момичето работи 2 години и постига първите си резултати. Въпреки че на 12 г. печели 3 медала от републиканско първенство, на следващата година малката Драгиева е обявена за неперспективна, треньорът се отказва от нея и тя е оставена извън състава за европейското първенство.

Амбициозните родители обаче решават, че не бива с лека ръка да се зачеркват деца за спорта, особено когато самите те проявяват желание за него, и се насочват към друг треньор. Свързват се с гросмайстор Атанас Колев, който досега не бил работил с деца и не искал да дава напразни надежди. Наел се обаче да пробва 6 месеца с Деница и после да реши дали да продължи. Като изминало определеното време Колев сам отишъл и обявил, че продължава. И именно той изведе Драгиева до световния връх в Гърция. Още на 13 г. Деница впечатлила с играта си специалистите зад Океана, където наставникът й я завел просто да участва на турнир с жените, а тя разделила второ-трето място в класирането. 

Деница на Световното първенство за аматьори в Чикаго


 Близките й признават, че Деница е тежък характер.Макар да е зодия Рак, при нея връщане назад няма – като реши нещо, го гони до дупка. Може би и заради това си допада със своя треньор, също зодия Рак. 

 И ако си мислите, че младата шахматистка, която си е поставила за цел до края на годината да покрие майсторска норма за жени, не става от дъската, жестоко се лъжете. Световната шампионка за ученички до 17 г. се занимава максимум 2-3 дни в седмицата само по 2 часа. За разлика от повечето си съпернички в Порто Карас, които се подготвят почти професионално, без да се разсейват с други занимания, Деница е на другия полюс. Тя си е избрала да учи във възможно най-тежкото за едно спортист училище – Националната търговско-банкова гимназия, където била приета с първи бал в специалност финанси с английски език. Естествено, има си проблеми с многото отсъствия, но успехите й по никакъв начин не й носят специален статут в школото – прави тестове и контролни наравно с другите. Често й се налага да разнася учебниците и в чужбина, пътували са дори до Бразилия.

 За Порто Карас Деница заминава със своята майка, но без треньор, тъй като разходите се поемат от семейството. За щастие на помощ със средствата идва и спонсорът на шахматистката – ЗАД „Виктория”.


 На световното младата българка започва с реми срещу шампионката на ОАЕ Амна Нуман, с което работят руски треньори и която играе в олимпийския тим на страната си. После идват 5 поредни победи, като точно в деня с два кръг (ІV и V) Деница играе срещу действащата световна шампионка Диана Асубайева (Каз) и след 6-часова партия я побеждава. Жребият обаче не знае милост и следобед запраща българката срещу лидерката Айтан Амрайева (Азер). Побеждава и нея! Въпреки че в последния кръг Драгиева се нуждае от реми, треньорът й не признава друго освен победата и Дени я постига по категоричен начин. Става световна шампионка с точка преднина пред втората!


 Автор: Снежана Иванова, материалът е публикуван във в. "Монитор"

Препечатано от viasport.bg