сряда, 3 април 2013 г.

Магнус Карлсен срещу Вишванатан Ананд за световната титла по шахмат

Магнус Карлсен

Супер-драматично завърши турнирът на претендентите за световната титла по шахмат в Лондон, като в последния кръг и двамата фаворити за първото място загубиха. Но това не се оказа фатално най-вече за Магнус Карлсен (Норвегия), който имаше повече победи до този момент в турнира и така се добра до първото място и до мач за титлата срещу шампиона Вишванатан Ананд (Индия). 
Карлсен загуби с белите фигури от Пьотър Свидлер (Русия), но все пак стига за първи път до битка за короната. Късметът го споходи и заради провала на Владимир Крамник (Русия) срещу Василий Иванчук (Украйна). И Карлсен, и Крамник завършиха с по 8,5 точки и класирането се определи по допълнителни показатели. 
Директният сблъсък между тях завърши с ремита и вторият критерий бе броят победи. Тук се оказа предимството на младия норвежец - той имаше с една повече от Крамник. За първи път в историята на шахмата единият от претендентите за короната бива определен чрез допълнителни показатели.
Така норвежецът, който е под номер 1 в ранг-листата на ФИДЕ, си спечели правото да играе за световната шахматна корона, а в мача за титлата той ще се изправи срещу шампиона Вишванатан Ананд (Индия), който държи титлата от 2007 година насам.
Двубоят между Карлсен и Ананд ще се състои между 6 и 26 ноември тази година, като мястото на мача все още не е уточнено.
При евентуален успех, Магнус Карлсен ще се превърне в първия норвежец, който печели титлата, както и първият световен шампион от Запада след американеца Роберт "Боби" Фишер.