събота, 24 ноември 2012 г.

От дете-чудо до шахматна кралица

Антоанета Стефанова
Световна шампионка по шахмат

Антоанета Стефанова 

Път към шахматни висини

Антоанета Андонова Стефанова  е родена на 19 април 1979 г. в София в семейството на лекарка и ходожник.
Първите си уроци по шахмат получава от баща си, когато е едва на 4 години. Бързо е завладяна от магията на шахматните фигури  и така неусетно детската  игра  прераства в сериозни шахматни занимания и задълбочено изучаване на стратегии и тактики.
Петгодишното дете дебютира в официално шахматно състезание на турнир, организиран от шахматен клуб “Локомотив” в почивната станция на железничарите в Отманли, недалеч от Бургас. Въпреки, че играе с много по-големи на години и ръст от нея шахматисти, детето-чудо постига резултат 4 точки от 7 партии. От този момент шахматът ще се превърне в нейна съдба и смисъл на живота й.
Редят се състезания след състезания. Тренировки след тренировки с нейния баща и личен треньор Андон Стефанов. Упорит труд и много работа в шахматните занимания, често непосилни за крехкото малко дете.
Но положените усилия и невероятния шахматен талант дават скоро плодовете на успеха.  През лятото на първата си състезателна година Антоанетка печели и първия си турнир в Търговище и покрива I разряд в шахмата. На 7 години е шампионка на София за жени, изпреварвайки 35 много по-възрастни и опитни шахматистки. На 9 години става майстор на спорта, а на 10 дебютира на финала за Републиканско първенство за жени. Блестящата й игра и резултатите й в турнирите  вълнуват българската шахматна общност, но скоро ще българското дете - шахматно чудо ще смае и света.
 През август 1989 г. Антоанета Стефанова прави своя международен дебют на световната шахматна сцена – играе на Световното първенство за момичета в Агуадилия (Пуерто Рико), където печели I-во място с безапелационен резултат 11 победи от 11 партии.
През 1992 година е Европейска шампионка за девойки до 14 години на първенството в Римавска Собота (Словакия).
През следващата година е включена в националния отбор на България за жени и участва на Олимпиадата в Манила. Макар и най-млада участничка на най-пристижния шахматен форум – Олимпиада, резултатът й е повече от успешен – 3 т. от 6 партии (2 победи, 2 ремита и 2 загуби).
На големия международен турнир по шахмат “Шкода” в Чехия през 1993 г. Ети покрива втория си гросмайсторски бал и на следващата година е утвърдена от международната шахматна федерация FIDE за гросмайстор. В съшата година френското списание “Europe Echecs”  обявява Антоанета Стефанова за най-бързо прогресиращата млада шахматистка в света.
Тогава Антоанета е само на 15 години, но вече е започнала своя сериозен подход към световните шахматни висини:
1994 г.- победителка в гросмайсторски турнир във Варна;
1995 г. – шампионка на България за жени;
1996 г.  на големия осмомартенски турнир в Белград – 1-2 място;
1997 г.  Хонолулу – първи гросмайсторски бал за мъже;
1998 г.– I-во място на гросмайсторски турнир за жени в Грьонинген (Холандия);
През 1998 г.  влиза в топ 10 от класацията за най-силни шахматистки в света, според индивидуалните шахматни коефициенти ЕЛО.
2000 г. – 7 място в световната ранг листа  на FIDE;
2002 г. -  2-ро място в световната ранг листа на FIDE. Съшата година става Европейска шампионка за жени на индивидуалното европейско първенство във Варна. Световната шахматна федерация FIDE я утвърждава като гросмайстор за мъже. Само няколко месеца по-късно на турнира за световната купа в Хайдарабад (Индия) достига до финала.
“Златната”  2004 година за Антоанета Стефанова започва с убедителна победа на гросмайсторския турнир в Джакарта (Индонезия). Следва бронзов медал на Европейското индивидуално първенство в Дрезден. И апогея на шахматната й кариера Световното първенсво за жени в Елиста, където печели световната шахматна корона. На 5 юни 2004 г. Стефанова побеждава в мач на финала за световната титла по шахмат за жени рускинята Екатерина Ковалевска резултат 2,5 на 0,5 след трите изиграни партии.
За първи път в световната шахматна история българка става световна шампионка по шахмат за жени!

През настоящата 2012 г. на 3 юни Антоанета Стефанова спечели Световното първенство по ускорен шахмат за жени в Грузия. 
Партиите на Антоанета Стефанова от Световното първенство по класически шахмат 2012 г. в Ханти Масийск.