сряда, 24 октомври 2012 г.

Александър Алехин - "Руски и френски шахматен гений"

Александър Александрович Алехин (1892–1946) е руски шахматист, гросмайстор и теоретик, доктор по право, четвърти световен шампион, единствен останал непобеден до края на живота си. Починал на 24 март 1946 в Ещорил, Португалия. Погребан е в парижкото гробище Монпарнас в Париж, Франция. На паметникът му е написано "Руски и френски шахматен гений".


Мачове за световната титла


В мача за световната титла с Капабланка през 1927 г. в Буенос Айрес Алехин е считан за абсолютен аутсайдер поради предишните му срещи с кубинеца. Прогнозите не се сбъдват и Алехин печели двубоя с +6/ -3/ =25 след двумесечната борба. Капабланка печели 3-тата и 7-мата партия, но Алехин побеждава в 1-та, 11-тата и 12-тата, поема инициативата и не я пуска до края на мача.


През 1929 г. и 1934 г. играе вторият си мач за световната титла, този път претендент е Ефим Боголюбов. Алехин го печели предсрочно след 26-тата партия с резултат +8/ -3/ =15. 
През 1930 г. Алехин предвожда отбора на Франция на шахматната Олимпиада в Хамбург.

През 1935 г. Алехин отстъпва титлата на Макс Еве, на мач в Холандия. Алехин трябва да спечели последната, 30-та партия, за да си запази титлата, но това не му се удава. Поради увлечението си по алкохола Алехин често е пиян по време на партиите. В мача-реванш през 1937 г., вече преодолял алкохолната си зависимост, си възвръща титлата и става първият шахматист, който успява да си върне титлата в реванша. През 1938-39 г. има преговори за мач за световната титла с Ботвиник, но такъв не се състои заради Втората световна война.

През 1946 г. преговорите с Ботвиник са възобновени, но до мач не се стига поради преждевременната смърт на Алехин. Алехин е намерен мъртъв в хотелската си стая в Ещорил на 25 март 1946 сутринта. Причината за смъртта е задавяне или сърдечен инфаркт, като точната причина за смъртта му е неизвестна. През 1999 г. канадският гросмайстор Кевин Спрагет изказва предположение, че Алехин е бил убит заради участието му в турнири в Нацистка Германия по време на Втората световна война.

Сеанс в София

На 13 април 1936 г. по покана на Софийския шахматен клуб Алехин играе сеанс от 40 партии в градското казино в София. Резултата е 26 победи, 10 равенства и 4 загуби. Срещу Алехин печелят партиите си Аршавир Таниелян, Александър Цветков, Андрей Малчев и Георги Семерджиев. С равенство завършват Александър Кипров, Найден Войнов, А. Радославов, Теодор Траянов и др.