четвъртък, 18 октомври 2012 г.

ШАХМАТ


                                     Шахматът- наука, изкуство или спорт?

 
     Тази игра служи като отлична гимнастика на ума и като прекрасна почивка и отмора през свободното време. Дори само за тези две достойнства шахът заслужава признание. Но той има и много други привлекателни страни. Шахматът е многостранен. Едни го смятат за наука, други - за изкуство, трети - за спорт. За да се играе добре шах, трябва да се знае обширна теория от дебюти, да се разучават ендшпили и да се решават сложни шахматни комбинации и задачи. Огромното количество шахматна информация, която е необходимо да се прегледа и изучи може да бъде сравнено с научен трактат. Играта на двама шахматисти на сцената често привлича вниманието на много хиляди зрители. В тази игра се раждат оригинални шахматни произведения, а понякога и истински шедьоври на шахматното изкуство.  Най-после не бива да се изпуска из предвид и това, че истинската борба на турнири и мачове се води за точки, за места и за награди, а това вече е спорт.
         Спорт, наука изкуство...И всичко в една игра! Именно в това се крие изключителната привлекателност на тази древна игра.  Шахматът въздейства силно на човека -  възпитава характер, доставя огромно естетическо преживяване, позволява творение по законите на красотата.
         В оценката на шахматните партии намира изражение човешкото възприятие за прекрасното. За винаги остават незабравими шедьоври на шахматното изкуство, създадени от водещи шахматисти от близкото и далечно минало. Разиграването на партии, изиграни от шахматни колоси от различни епохи като Чигорин, Алехин, Ласкер, Капабланка, Рубинщайн, Нимцович, както и Фишер, Карпов, Каспаров и много, много други доставят истинско естетическо удоволствие и наслада за всеки любител на шахматната игра.
         Запознаването с красотата на шахмата от най-ранна детска възраст допринася изключително за формирането на личността и израстването и развитието на индивида.
         Разбира се, не всички деца стават шампиони, но мнозина от тях запазват за цял живот любовта си към шахмата и остават носители на безценни качества, формирани, благодарение на заниманията с любимата игра.